top of page
Roel van Lerberghe

Wat betekent de EU Taxonomy voor bedrijven? 

Met Roel van Lerberghe,
Sustainability Director bij Sustinera 

Wat is de EU Taxonomy precies? 

Roel van Lerberghe:

De EU Taxonomy is een classificatiesysteem dat door de Europese Unie is ontwikkeld om te bepalen welke economische activiteiten als ‘duurzaam’ kunnen worden beschouwd. Het doel is om investeringen te sturen naar activiteiten die bijdragen aan de groene transitie en de klimaatdoelstellingen van de EU, zoals vastgelegd in de Green Deal. 

Met de Taxonomy krijgen bedrijven, investeerders en beleidsmakers een gemeenschappelijke taal en duidelijke criteria om te beoordelen in welke mate een activiteit ecologisch duurzaam is. Dit helpt niet alleen bij het tegengaan van greenwashing, maar bevordert ook transparantie en duurzame groei binnen de Europese economie. 

 

Aan welke criteria moet een economische activiteit voldoen om als duurzaam te worden beschouwd? 

Roel van Lerberghe:

Een economische activiteit wordt als duurzaam beschouwd als deze voldoet aan drie kerncriteria: 

  • Substantiële bijdrage leveren aan ten minste één van de zes milieudoelstellingen: 

    • Klimaatmitigatie 

    • Klimaatadaptatie 

    • Duurzaam gebruik en bescherming van water- en mariene hulpbronnen 

    • Transitie naar een circulaire economie 

    • Preventie en beheersing van vervuiling 

    • Bescherming en herstel van biodiversiteit en ecosystemen 

 

  • Geen ernstige schade toebrengen aan één van de andere milieudoelstellingen (Do No Significant Harm – DNSH). 

  • Voldoen aan minimale sociale en governance-vereisten, zoals respect voor arbeidsrechten en mensenrechten. 

Waarom is de EU Taxonomy zo belangrijk voor bedrijven? 

 

Roel van Lerberghe:

De Taxonomy helpt bedrijven op verschillende manieren. Ten eerste maakt de Taxonomy  het gemakkelijker om duurzame investeringen aan te trekken, omdat investeerders duidelijke criteria hebben om te beoordelen of een bedrijf daadwerkelijk duurzaam opereert. 

Daarnaast is de Taxonomy nauw verbonden met andere wetgeving, zoals de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). Bedrijven moeten in hun rapportages aantonen welk percentage van hun omzet, kapitaal- en operationele uitgaven voldoet aan de Taxonomy-criteria. Dit zorgt voor een grotere verantwoordelijkheid en transparantie naar stakeholders. 

Ten slotte biedt het bedrijven de kans om hun duurzaamheidsinspanningen geloofwaardiger te communiceren naar klanten, investeerders en de bredere maatschappij. 

Wat betekent dit concreet voor bedrijven die ermee aan de slag willen? 

 

Roel van Lerberghe:

Bedrijven moeten beginnen met een grondige analyse van hun activiteiten en financiële gegevens om te bepalen in hoeverre deze “EU Taxonoy eligible” zijn, of in aanmerking komen voor de EU Taxonomy. Voor de eligible activiteiten moet dan worden nagegaan of ze aan de drie kerncriteria van de EU Taxonomy, die hierboven werden beschreven, voldoen. Als de activiteiten van het bedrijf eligible zijn, een ook voldoen aan de drie kerncriteria, dan is de activiteit “EU Taxonomy aligned” en kan dit worden gecommuniceerd in je EU Taxonomy rapport.

Het is belangrijk om duurzaamheid integraal te benaderen, niet alleen vanuit compliance, maar ook als een strategische kans. Bij Sustinera helpen we bedrijven om dit proces in kaart te brengen en concrete stappen te zetten om hun bedrijfsactiviteiten Taxonomy-conform te rapporteren. 

Waar kunnen bedrijven meer informatie vinden over de EU Taxonomy? 

Roel van Lerberghe:

Bedrijven kunnen meer informatie vinden op de officiële website van de Europese Commissie: EU Taxonomy. Daarnaast bieden wij bij Sustinera deskundig advies en ondersteuning op maat. 

bottom of page