top of page
Lien de Coen

Wat betekent de CSRD voor bedrijven? 

Met Lien De Coen, duurzaamheidsexperte bij Sustinera 

Wat betekent de CSRD voor bedrijven?

 

Lien De Coen: 

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een Europese richtlijn die bedrijven verplicht om transparant te rapporteren over hun impact op mens, milieu en maatschappij.


Lien, wat is de CSRD precies? 

 

Lien De Coen: 
De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een Europese richtlijn die bedrijven verplicht om transparant te rapporteren over hun impact op mens, milieu en maatschappij. De CSRD vervangt de vroegere Non-Financial Reporting Directive (NFRD) en introduceert strengere en uitgebreidere rapportage-eisen. 

Met de CSRD moeten bedrijven niet alleen rapporteren over hun impact op duurzaamheid, maar ook aantonen hoe duurzaamheidsfactoren hun bedrijfsvoering beïnvloeden. Dit gebeurt op basis van het principe van dubbele materialiteit, waarbij zowel de impact van het bedrijf op mens en milieu als de invloed van duurzaamheidskwesties op de financiële prestaties van het bedrijf worden beoordeeld. 

Welke bedrijven moeten voldoen aan de CSRD? 

 

Lien De Coen: 
De CSRD geldt in eerste instantie voor de bedrijven die reeds eerder een verplichting hadden om een niet financiële rapportering uit te brengen. Zij moeten rapporteren over het boekjaar 2024 volgens de CSRD. Verder, en heel belangrijk: grote ondernemingen die aan minstens twee van de volgende criteria voldoen: 

  • Meer dan 250 werknemers, 

  • Een omzet van meer dan €50 miljoen, 

  • Een balanstotaal van meer dan €25 miljoen. 

Bedrijven die aan deze criteria voldoen, moeten over het boekjaar 2025 rapporteren, met de eerste rapportages die in 2026 worden verwacht. 

 

Wat is het doel van de CSRD? 

Lien De Coen: 
De nieuwe regels zullen ervoor zorgen dat investeerders en andere stakeholders toegang hebben tot de informatie die ze nodig hebben om de impact van bedrijven op mensen en het milieu te beoordelen, en dat investeerders financiële risico's en kansen als gevolg van klimaatverandering en andere duurzaamheidskwesties kunnen inschatten.

Bovendien zorgt de CSRD ervoor dat bedrijven beter in staat zijn duurzaamheidsinspanningen zichtbaar te maken en te communiceren naar stakeholders zoals investeerders, klanten en leveranciers. Door duidelijke en gestandaardiseerde rapportages kunnen bedrijven niet alleen aan de wet voldoen, maar ook waarde creëren door transparantie en langetermijnstrategie. 

Welke rapportagestandaarden moeten bedrijven hanteren? 

 

Lien De Coen: 
Bedrijven die onder de CSRD vallen, moeten rapporteren volgens de European Sustainability Reporting Standards (ESRS). Deze standaarden zorgen voor een uniforme en vergelijkbare manier van rapporteren en omvatten een breed scala aan ESG-thema’s, zoals klimaatverandering, biodiversiteit, welzijn van werknemers en deugdelijk bestuur. 

Hoe kunnen bedrijven zich voorbereiden op de CSRD? 

 

Lien De Coen: 
Bedrijven kunnen zich voorbereiden op de CSRD door eerst een duidelijke en ambitieuze duurzaamheidsvisie te ontwikkelen die past binnen hun strategische context. Vervolgens moeten ze een dubbele materialiteitsanalyse uitvoeren om de relevante duurzaamheidsthema’s en rapportagevereisten te bepalen. Op basis hiervan dient een duurzaamheidsstrategie te worden ontwikkeld die focust op de meest impactvolle gebieden, waarna de nodige dataverzamelingsprocessen moeten worden opgezet om de voortgang te monitoren en transparant te rapporteren. Zo kan een bedrijf niet alleen voldoen aan de CSRD, maar ook zijn duurzaamheidsimpact versterken.​

Waar kunnen bedrijven meer informatie vinden over de CSRD? 

 

Lien De Coen: 
Meer informatie over de CSRD en de bijbehorende ESRS-standaarden is te vinden op de website van de Europese Commissie en de website van EFRAG, de organisatie die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van de rapportagestandaarden. Natuurlijk staan wij bij Sustinera ook klaar om bedrijven te begeleiden met praktisch advies en ondersteuning. 

bottom of page